RGD Swadzim dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu oficjalnie dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. To wyróżnienie podkreśla znaczenie gospodarstwa w kultywowaniu lokalnych tradycji kulinarnych oraz jego wkład w rozwój regionalnej gastronomii.

6 lutego 2025 r. odbyła się uroczystość oficjalnego przekazania tabliczki Szlaku Kulinarnego, podkreślająca znaczenie Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Swadzimiu na kulinarnej mapie regionu. Symboliczne wręczenie tabliczki na ręce prof. dr. hab. Krzysztofa Adamowicza, prorektora ds. kadr i rozwoju Uczelni, dokonali Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.

RGD Swadzim, powstałe w 2004 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczych, opiera swoją działalność na uprawie zbóż, kukurydzy i rzepaku oraz hodowli zwierząt, w tym owiec rasy Białogłowej Owcy Mięsnej i Fryzyjskiej oraz świń rasy Złotnickiej Białej. Oprócz wsparcia dydaktycznego dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gospodarstwo zajmuje się również przetwórstwem mleka i mięsa.

W ofercie RGD Swadzim znajdują się wyroby mięsne ze świń rasy Złotnickiej Białej oraz sery wytwarzane z mleka owczego i krowiego. Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością, ponieważ powstają według tradycyjnych metod, które w Złotnikach mają swoje korzenie od lat 90. Wówczas działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego, produkująca sery i jogurty o wyjątkowym smaku.

Kobieta trzyma tabliczkę Smaki powiatu Poznańskiego

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc, które pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Obejmuje zarówno gospodarstwa, restauracje, jak i wydarzenia promujące kuchnię regionu. Jego misją jest nagradzanie i prezentowanie autentycznych smaków Wielkopolski, łącząc bogatą historię z nowoczesnymi trendami kulinarnymi.

Dołączenie do szlaku to szansa na popularyzację wyjątkowych produktów RGD Swadzim. Gospodarstwo zaprasza do odkrywania smaków prosto z serca Wielkopolski!

Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

RGD Swadzim dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”

Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu oficjalnie dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. To wyróżnienie podkreśla znaczenie gospodarstwa w kultywowaniu lokalnych tradycji kulinarnych oraz jego wkład w rozwój regionalnej gastronomii.

6 lutego 2025 r. odbyła się uroczystość oficjalnego przekazania tabliczki Szlaku Kulinarnego, podkreślająca znaczenie Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Swadzimiu na kulinarnej mapie regionu. Symboliczne wręczenie tabliczki na ręce prof. dr. hab. Krzysztofa Adamowicza, prorektora ds. kadr i rozwoju Uczelni, dokonali Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.

RGD Swadzim, powstałe w 2004 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczych, opiera swoją działalność na uprawie zbóż, kukurydzy i rzepaku oraz hodowli zwierząt, w tym owiec rasy Białogłowej Owcy Mięsnej i Fryzyjskiej oraz świń rasy Złotnickiej Białej. Oprócz wsparcia dydaktycznego dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gospodarstwo zajmuje się również przetwórstwem mleka i mięsa.

W ofercie RGD Swadzim znajdują się wyroby mięsne ze świń rasy Złotnickiej Białej oraz sery wytwarzane z mleka owczego i krowiego. Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością, ponieważ powstają według tradycyjnych metod, które w Złotnikach mają swoje korzenie od lat 90. Wówczas działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego, produkująca sery i jogurty o wyjątkowym smaku.

Kobieta trzyma tabliczkę Smaki powiatu Poznańskiego

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc, które pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Obejmuje zarówno gospodarstwa, restauracje, jak i wydarzenia promujące kuchnię regionu. Jego misją jest nagradzanie i prezentowanie autentycznych smaków Wielkopolski, łącząc bogatą historię z nowoczesnymi trendami kulinarnymi.

Dołączenie do szlaku to szansa na popularyzację wyjątkowych produktów RGD Swadzim. Gospodarstwo zaprasza do odkrywania smaków prosto z serca Wielkopolski!

Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Następny wpis