W skład Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Swadzim wchodzą gospodarstwa w Swadzimiu i Złotnikach. Majątek ziemski Swadzim to przedwojenna posiadłość prywatna, która po II wojnie światowej służyła pracom badawczym prowadzonym przez Uniwersytet Poznański. Przyjęte w 1952 roku w zarząd Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu gospodarstwa rolne Swadzim i Złotniki tworzyły dwa oddzielne gospodarstwa doświadczalne. 

W 2004 roku, w wyniku restrukturyzacji, powstało jedno Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne Swadzim o powierzchni 890 ha gruntów położonych w trzech gminach tj. Tarnowo Podgórne, Suchy Las, Rokietnica, w m. Swadzim, Sady, Baranowo, Złotniki i niewielka ilość gruntów (około 20 ha) w obrębie miasta Poznania. Grunty orne stanowią 776 ha z przewagą gleb IV i V klasy- wskaźnik bonitacji 0,87, użytki zielone zajmują powierzchnię ok. 40 ha. Położenie w małej odległości od Poznania wyznacza kierunki produkcji roślinnej i zwierzęcej gospodarstwa, ale stanowi jednocześnie doskonałą, położoną blisko macierzystej uczelni bazę dydaktyczno- doświadczalną dla studentów i pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W produkcji roślinnej dominuje uprawa zbóż, kukurydzy na ziarno, rzepaku, pszenicy, jęczmienia, żyta, łubinu i roślin paszowych dla posiadanego inwentarza.

Gospodarstwo RGD Swadzim znajduje się na prestiżowym Szlaku Smaków Powiatu Poznańskiego. Przynależność do tego szlaku podkreśla nie tylko wysoką jakość oferowanych produktów, ale także ich autentyczność oraz lokalny charakter.

Historia przetwórstwa mleka w RZD Złotniki sięga lat 90-tych, kiedy to działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego. Z mleka koziego wytwarzano szeroką gamę serów, natomiast z mleka owczego produkowano nie tylko sery, ale także jogurty. Gospodarstwo Złotniki specjalizuje się w hodowli owiec mięsnych i mlecznych oraz prowadzonej w cyklu zamkniętym zachowawczej hodowli świń rasy Złotnickiej Białej, wyhodowanej przez naukowców Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu — dzisiejszego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. 

ŚWINIA ZŁOTNICKA BIAŁA

Skarb polskiego dziedzictwa kulinarnego

Świnia Złotnicka biała, objęta programem ochrony zasobów genetycznych od 1996 roku, jest jedną z trzech rodzimych ras świń utrzymywanych w Polsce. Jej nazwa nawiązuje do miejsca pochodzenia — podpoznańskich Złotnik (gmina Suchy Las), gdzie po II wojnie światowej została starannie wyhodowana przez zespół naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przodkami tej wyjątkowej rasy były prymitywne świnie z okolic Wilna i Nowogródka. Dzięki temu Świnia Złotnicka Biała zachowała wiele pierwotnych cech, które są rzadkością wśród świń hodowanych masowo. W 2006 roku mięso tej rasy zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego w kategorii „Produkty mięsne” pod nazwą „Wielkopolska Wieprzowina Złotnicka”.