RGD Swadzim dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu oficjalnie dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. To wyróżnienie podkreśla znaczenie gospodarstwa w kultywowaniu lokalnych tradycji kulinarnych oraz jego wkład w rozwój regionalnej gastronomii.
6 lutego 2025 r. odbyła się uroczystość oficjalnego przekazania tabliczki Szlaku Kulinarnego, podkreślająca znaczenie Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Swadzimiu na kulinarnej mapie regionu. Symboliczne wręczenie tabliczki na ręce prof. dr. hab. Krzysztofa Adamowicza, prorektora ds. kadr i rozwoju Uczelni, dokonali Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.
RGD Swadzim, powstałe w 2004 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczych, opiera swoją działalność na uprawie zbóż, kukurydzy i rzepaku oraz hodowli zwierząt, w tym owiec rasy Białogłowej Owcy Mięsnej i Fryzyjskiej oraz świń rasy Złotnickiej Białej. Oprócz wsparcia dydaktycznego dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gospodarstwo zajmuje się również przetwórstwem mleka i mięsa.
W ofercie RGD Swadzim znajdują się wyroby mięsne ze świń rasy Złotnickiej Białej oraz sery wytwarzane z mleka owczego i krowiego. Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością, ponieważ powstają według tradycyjnych metod, które w Złotnikach mają swoje korzenie od lat 90. Wówczas działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego, produkująca sery i jogurty o wyjątkowym smaku.

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc, które pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Obejmuje zarówno gospodarstwa, restauracje, jak i wydarzenia promujące kuchnię regionu. Jego misją jest nagradzanie i prezentowanie autentycznych smaków Wielkopolski, łącząc bogatą historię z nowoczesnymi trendami kulinarnymi.
Dołączenie do szlaku to szansa na popularyzację wyjątkowych produktów RGD Swadzim. Gospodarstwo zaprasza do odkrywania smaków prosto z serca Wielkopolski!
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
RGD Swadzim dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu oficjalnie dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. To wyróżnienie podkreśla znaczenie gospodarstwa w kultywowaniu lokalnych tradycji kulinarnych oraz jego wkład w rozwój regionalnej gastronomii.
6 lutego 2025 r. odbyła się uroczystość oficjalnego przekazania tabliczki Szlaku Kulinarnego, podkreślająca znaczenie Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Swadzimiu na kulinarnej mapie regionu. Symboliczne wręczenie tabliczki na ręce prof. dr. hab. Krzysztofa Adamowicza, prorektora ds. kadr i rozwoju Uczelni, dokonali Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.
RGD Swadzim, powstałe w 2004 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczych, opiera swoją działalność na uprawie zbóż, kukurydzy i rzepaku oraz hodowli zwierząt, w tym owiec rasy Białogłowej Owcy Mięsnej i Fryzyjskiej oraz świń rasy Złotnickiej Białej. Oprócz wsparcia dydaktycznego dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gospodarstwo zajmuje się również przetwórstwem mleka i mięsa.
W ofercie RGD Swadzim znajdują się wyroby mięsne ze świń rasy Złotnickiej Białej oraz sery wytwarzane z mleka owczego i krowiego. Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością, ponieważ powstają według tradycyjnych metod, które w Złotnikach mają swoje korzenie od lat 90. Wówczas działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego, produkująca sery i jogurty o wyjątkowym smaku.

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc, które pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Obejmuje zarówno gospodarstwa, restauracje, jak i wydarzenia promujące kuchnię regionu. Jego misją jest nagradzanie i prezentowanie autentycznych smaków Wielkopolski, łącząc bogatą historię z nowoczesnymi trendami kulinarnymi.
Dołączenie do szlaku to szansa na popularyzację wyjątkowych produktów RGD Swadzim. Gospodarstwo zaprasza do odkrywania smaków prosto z serca Wielkopolski!
Iwona Cieślik
Rzeczniczka prasowa
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu